Kako se piše preporuka za posao (primjer)

Pismo preporuke za posao ima značajnu ulogu u procesu zapošljavanja, pružajući poslodavcu dodatne uvide u vještine, kvalitete i potencijal kandidata. Ako vam je povjereno pisanje pisma preporuke, važno je pristupiti tom zadatku sa stručnošću i pažnjom. U ovom vodiču ćemo istražiti ključne korake i savjete kako napisati kvalitetno pismo preporuke za posao.

Razgovarajte s kandidatom

Prije nego što započnete s pisanjem, obavezno razgovarajte s kandidatom. Postavite mu pitanja koja vam mogu pomoći da bolje razumijete njegove profesionalne ciljeve, postignuća i kvalitete koje želi istaknuti. Ovaj razgovor će vam pružiti jasniji uvid i osigurati da pismo bude relevantno i personalizirano.

Struktura pisma

  1. Uvod: Počnite sa standardnim pozdravom. Naglasite svoj odnos s kandidatom i period poznavanja.
  2. Kvalitete i vještine: Ispričajte u srži pisma ključne kvalitete i vještine kandidata. Pokušajte ih ilustrirati konkretnim primjerima ili situacijama gdje je kandidat pokazao svoje sposobnosti.
  3. Povezivanje s poslom: Povežite kvalitete kandidata s onima koje poslodavac traži za određenu poziciju. Argumentirajte zašto kandidat predstavlja idealnog izbora.
  4. Lična nota i posvećenost: Dodajte ličnu notu o karakteru kandidata, radnoj etici ili motivaciji. Izrazite vaše uvjerenje u posvećenost kandidata i njegovu želju za uspjehom.
  5. Zaključak: Završite s jakim zaključkom izražavajući svoje uvjerenje u kvalitete kandidata. Ostavite prostora za daljnje kontakte ili pitanja.

Opći savjeti

  • Budite konkretni: Koristite konkretne primjere kako biste ilustrirali tvrdnje o kvalitetama kandidata.
  • Izbjegavajte kliše: Izbjegavajte opća mjesta i fraze koje se često koriste. Originalnost čini pismo autentičnim i učinkovitim.
  • Fokus na poslu: Uvijek imajte na umu cilj pisma – uvjeriti poslodavca da je kandidat odličan izbor za posao.
  • Jasna struktura: Organizirajte pismo tako da poslodavac lako može pratiti vaše ključne argumente.
  • Provjerite gramatiku i pravopis: Pismena greška može umanjiti vašu stručnost, stoga pažljivo pregledajte pismo prije slanja.
Blokic i olovka

Konkretan primjer

[Vaše Ime i Prezime]
[Adresa]
[Grad, Poštanski Broj]
[Email Adresa]
[Broj Telefona]
[Datum]

[Ime i Prezime Osobe kojoj se Piše Preporuka]
[Poslodavac, Menadžer, ili Druga Relevatna Pozicija]
[Naziv Kompanije]
[Adresa Kompanije]
[Grad, Poštanski Broj]

Poštovani/a [Ime i Prezime Osobe],

Drago mi je što imam priliku preporučiti [Ime Preporučene Osobe] za bilo koju relevantnu poziciju u vašoj kompaniji. [Ime Preporučene Osobe] je bio/bila moj/a zaposlenik/ca u [Naziv Vaše Kompanije] tokom razdoblja od [navedite period], gdje je pokazao/la iznimne vještine i doprinos radu naše organizacije.

[Sadržaj pisma preporuke]

S poštovanjem,
[Vaše Ime i Prezime]
[Trenutna Pozicija]
[Naziv Vaše Kompanije]

Pisanje pisma preporuke za posao zahtijeva pažljivu analizu kvaliteta kandidata i vještina koje poslodavac traži. Neka vaše pismo bude uvjerljivo, konkretno i prilagođeno specifičnim potrebama posla na koji se kandidat prijavljuje.

myexit logoNaš cilj je povezati poslodavce i kandidate na najbolji mogući način.
App store badgePlay store badge
myexit d.o.o. © 2024 Sva prava zadržana.